PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

lördag 14 augusti 2010

Semesterblogg 5 Söderköping-Öckerö

Lite sent men ändå.. Här kommer resten av seglingen runt Sydsverige med PrimeX.
I söderköping kom "farmor" 80-år med buss från Västervik för att följa med på kanalen några dagar. Trots regnskurar tror jag hon uppskattade detta mycket. Vi tyckte det var jättekul att hon ville följa med.
Vi slussade oss uppåt och fann en trevlig väntbrygga vid Brottom Sluss.

Kul med slussning, ungdomarna träffades mycket
Sebastian,Ebba, Embla och Olivia.


Väntbryggan vid Brottom sluss.

Kanotpadling på kanalen, "den där modellen är inte hopfällbar !!!"
(Olivia och Ebba.)
Efter Brottom gick vi till Bergs slussar och fick slussat oss upp till mitten bassängen som sista båtar. Vi tog dock ett litet stopp i Ljungsbro och besökte Cloetta fabriken.
Äntligen lite segling. Roxen är ca 15 NM lång. (tyvärr dog vinden efter halva sjön)
(Farmor njuter av seglingen)
Bassängen i mellan Bergs slussar. Vi försökte hitta långsidesplatser för att underlätta för Farmor.
Sen vidare till Borenshult, utanför Motala. Ingen vind på Sjön Boren så det blev motor. Här åkte ungdomarna kneeboard.
Väntbrygga nedanför Borenshults slussar (5st)
Trånga broar i kanalen.
Efter att ha släppt av Farmor I Motala för buss/tåg hem till Västervik så gick vi över Vättern till Karlsborg. (Ingen vind så klart så det blev motor igen). Vi la oss i klubbhamnen nedanför fästningen så vi inte hade så långt till den guidade turen dagen efter.
Här var turens trevligaste och mest positiva hamnvakt. Han pratade och pratade (en gammal officer skulle jag tro).
Efter lite kultur så kämpade vi vidare i kanalen och passerade Sjön Viken som är kanalens högsta punkt 91 möh. Sen blir det bara nedåtslussning. Givetvis ingen vind och ösregn så det blev motor igen. (suck). Vi lyckades precis komma igenom Tåtorps lilla sluss (ca 2 dm i höjd) och hittade en pärla på den lilla ön (den gamla kanalen går runt ön men byggdes om under kriget med beredskapsarbetare) Landhöjden med sin enda invånare (en räv som inte var speciellt skygg av sig).
Räven på Landhöjden
Landhöjden, här fanns grillplats så det blev bål och allsång på kvällen.

Gitarrerna kom fram. (Jörgen, Olivia, Maria, Ebba och Cindy)
Sen gick vi så långt vi kunde och det blev Lyrestad (precis väster om E20).
Här blev det besök på den lokala pizzerian. Alla dök hemlighetsfullt ned i sina båtar och pysslade med något....
ÄNTLIGEN !!!! Vänern med segling.
Så slussade vi så äntligen ut i Sjötorp till Vänern. Fin segelvind som stod sig nästan hela vägen till Läckö iallafall. Sen kryssande i smala trånga leder fram till en klubb brygga utanför Spiken. med våra 2.20 i kölen är vi lite begränsade i Vänern.
Spiken segelsällskaps brygga. (Johanna, Miss Elga, PrimeX och en norsk Najad, Endeligen tror jag den hette, från Stavanger.)
Efter grillning så var det dags för det som alla varit så hemlighetsfulla med dagen innan.
Small Ship Race. Av skräp byggda båtar skulle tävla i tre klasser: Snabbaste båten, snyggaste respektive fulaste båten.
Skåningarnas båt var snabbast och vann en överlägsen seger. De andra klasserna utsågs av Den Norska Najaden och Olivia vann den snyggaste och Hanne den fulaste.
Small ship Race
Sen fick ungdomarna för sig att skepparen på PrimeX förtjänade ett bad. (kan i och för sig bero på att jag kastade i dem i Berg, men varför gå på berg när det finns småsten som någon uttryckte sig)
Efter att ha slitit och fått bada själva (Ebba och Cindy) så lyckades de i alla fall med sitt uppsåt.
Ebba åker i sjön.
Sen gav vi oss av kl 10.00 i dimma ut på Vänern. Dock var det vind!! så vi hissade Genaker och körde på. Dimma lättade och det blev en fin dag på sjön. Vi hämtade upp Emblas kompis Frida i Trollhättan och fortsatte ned till Lilla Edet. Angjorde bryggan kl 22.05. 60 NM på 12 timmar inkl slussning och broöppningar. Miss Elga stannade i Trollhättan men Johanna och PrimeX sov gott i Lilla Edet.
Morgonen efter gick vi så ned till Lilla Bommen. Göta älv är såååå tråkig. Det var ganska gott om plats i hamnen. Bengt och Lisbeth i Johanna la till och släppte över Cindy till oss och sa sedan hej då för att gå hem till Hönö. Kändes lite tomt efter att ha gått tillsammans i 4 veckor.
Miss Elga kom sedan till Lilla bommen och det blev Liseberg för ungdomarna och restaurang för de vuxna.

Lilla Bommen.Måndag eftermiddag så vi så hej då till Familjen Senyk i Miss Elga för att gå till Öckerö.

Sammanfattningsvis så har vi haft en kanonfin segelsemester. Vi har varit ute 31 dagar och seglat ca 750 NM (dvs ca 25 NM per dag i snitt). Först havssegling ner genom Kattegatt, Öresund, södra östersjön och Kalmar sund, sen Naturhamnar i Tjust och s:t Annas skärgård, kanalgången genom Göta Kanal och till sist Vänern med segling igen.

Vi hade kanonfint väder de första 2 veckorna och sen haft regnskurar nästan varje dag men alla kvällar utom två har vi haft uppehåll.

Vi har seglat med Nauticat 33:an Johanna med Familjen Samuelsson, (Bengt, Lisbeth, Cindy och till Kalmar John med flickvän Linda), hela vägen runt.

Vi mötte upp Dehler 34:an Miss Elaga med familjen Senyk, (Jörgen, Maria, Sebbe och Ebba) utanför Västervik och har med några dagars avbrott gått tillsammans kanalen mm.

Tillsammans har vi haft det jättetrevligt hela resan dessutom har ungdomarna haft mycket sällskap av varandra.

Slut på semestern och nu ser vi fram emot kappsegling igen, först tisdag på XSS sedan tillfartsegling från Björlanda till Stenungsund på fredag 20/8 och Tjörn Runt Lördagen den 21/8.

// PrimeX

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar