PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

lördag 17 juli 2010

Semesterblogg 1

Så har vi då äntligen kontakt med omvärlden (internet).
Vi gick från Öckerö natt till lördag förra veckan. Fin segling ned till Anholt ( som vi angjorde vid 8.00. Plats fick vi men det blev fullt på kvällen, 400 båtar enligt hamnvakten.
Träffade familjen Dahl (storebror) Bosse med sin X-412 (riktigt snygg båt :)).
Kanonväder men bara ca 19 grader i vattnet.
På söndags morgon kom Johanna från Hönö, Fam. Samuelsson. Kräftor på kvällen och VM final.
Söndagen bjöd på en del regn.

Måndag morgon lämnade vi Anholt i en fin slör mot Gilleleje (49 NM). Efter 3 NM blev det dimma som inte lättade fören vi kom fram. Riktig tjock var den. Det var gott med AIS funktionen i plottern så vi kunde se de stora båtarna.

Gilleleje är en fin hamn där man förutom i Gästhamnen kan ligga på gröna skyltar. Vi valde det senare då det var väldigt varmt inne i Gästhamnen. Det var ca 22 grader i vattnet så det blev en hel del badande.
På kvällen/natten kom ett riktigt Åskoväder där det small väldigt nära flera gånger.

Tisdag gick vi de 22 NM ner till Kyrkbacken på Ven. Eftersom det var vindstilla blev det motor men vi såg ett stort antal tumlare runt båten. I Kyrkbackens gästhamn blir man välkomnad och anvisad plats, mycket trevligt (enda anm. är att det låter fel med en hamnkapten i skåne som pratar stockholmska).
Jättefin hamn som varmt rekommenderas, de garanterade 2,3 m i inloppet var 2,9 som minst så inga problem med våra 2,2 m.

Onsdag kryssade vi ner 19 NM (var 12 raka vägen) ner till Flakfortet som är en konstgjord ö med en fästning i. Den är numera nedlagd sedan 70-talet men där finns en restaurang och duch/toa samt en trevlig grillplats. Vi fick en guidad tur i gångarna av Olivia som varit och rekognoserat tidigare, där fanns allt, blod på väggarna, davidstjärnor på golven i fängelse hålorna mm. (det visade sig att några fångar aldrig varit på fortet) men spännande var det och massor av spindlar.

Torsdag gick vi de 5 NM till Langeline havn i Köpenhamn. Den ligger precis där Lille Havefruen brukar vara, nu är den utlånad till världsutställning i Kina och där sitter istället en storbilds skärm som visar en webkamerabild på statyn i Kina.
Härfrån kan man gå till Nyhavn som låg ca 2 km från hamnen. Damerna shopade loss på Ströget.
På kvällen blev det Tivoli.

Fredag gick vi kl 9.00 för motor ned till Falsterbo kanalen, väntade på broöppning i en halvtimme (passade på att rasta Singo).
Sen kryssade vi hela skånekusten som är såå tråkig till Ystad. Ankom 22.00. 72 NM blev det.
Vi mindes Ystads gästhamn som trevlig och fräsh sen vår tur för för 4 år sedan men antingen har minnet spelat oss ett spratt eller så har något ändrats.
Hamnvakten är snorkig, dyrt, hamnen är skitig, gungig och luktar surt. Massor med flugor.
Tyvärr är detta den enda hamnen på södra skånekusten som vi kommer in i så vi får gilla läget. Dessutom behövde vi bunkra mat efter en vecka utan affär.
Men skippa Ystad om ni kan.
En trevlig skeppsbutik fanns det men ägarna var också snorkiga, kanske man är det i Ystad.
Kan inte vara roligt att bo på kanten av Sverige :).

I morgon hoppas vi kunna gå vidare när vi väntat in Johanna om inte vinden bestämmer sig för att blåsa kuling.

Allt för denna gång..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar