PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

söndag 21 augusti 2011

Tjörn Runt 2011 på PrimeX

Så var årets Tjörn Runt avslutat. Vårat bästa hittills.
Foton längre ned.

Lage Larsson spådde 3-5 m/s i starten och som mest 11 m/s utanför västra Tjörn. Inga byar utan jämnvind.
Kan väl inte påstå att han hade många rätt. Var nog det byigaste racet på länge och dessutom var vinden mycket mer än 11.

Vi startade helt ok, lite sena då vår sista rundning för att inte vara för tidiga gick lite långsamt så vi var ca 15/20 sek sena till linjen. Vi la oss mitt på linjen och var relativt ensamma där. De som startade i lovart var lite mer trängda än vi med mer störd vind vilket vi räknade med.
Vi var snabbt ifatt flera av dessa/och förbi, bla Blur.

Under broarna var det lite vind och vi hittade ett spår så långt österut vi kunde och fann vind. Här drog vi förbi X-412, Zaphod som vi sen inte släpte förbi igen.
Valde vägen väster om Brattön. Mest för att de flesta , bla Tekonova, gjorde det längre fram och det verkade vara bra fart där.

Sen var det halvind/sträckbog hela vägen ned till Wallhamn. Vi hade bra fart och låg länge med First 35 , Elusive, bedvid och med Draklune och Blur bakom oss.

Vi utpassagen ur Hakefjorden ökade vinden och vi mätte faktiskt 21 m/s i någon by men annars kring 13-14. Att då envist köra vidare med G2 och full stor, var ingen bra ide.
Här tappade vi mycket när vi inte kunde hålla fullfart i vågorna som byggde ganska bra.
Sen gick vi lite långt innan vi slog. (Förbi Åstol) vilket inte var så bra.

Vår sämsta segling gjorde vi på denna sträcka, till Klädesholmen där vi tillslut tog ett rev och fortsatte med G2. Då kunde vi köra på bra.

Vi hittade en bra rutt ut mellan grynnorna och gick ut tidigt. Jag fegade (vilket jag fortfarande tycker var rätt) och skippade Djävulshålet och Hjärterö.

Väl ute var det rejäla vågor och en vacker naturupplevelse. Här höll vi fart och tappade inget förutom till de som gick korta vägen i Dj-hålet.

I Kyrkösund var vi ganska ensamma med 300 m til båtarna framför och 2 båtar precis bakom. (bla 11:an som brotchade bakom oss förra året). (funderade på att lämna in protest då han körde genaker i starten och sen spinnker på slutet, men valde att inte lämna)

I stigfjorden beslutade vi att vänta lite med spinnakern, det blåste då 13-14 m/s. Vi gjorde vårat vanliga misstag och tittade frammåt och såg en del båtar med mycket problen framför oss.
(vi lär oss aldrig att inte jämföra oss med dessa moderna båtar som är mer som tvålkoppar på undanvinden. X-412 är inte den brotschvilligaste båten har vi lärt oss).

När sen 11:an drog upp spinnkern och bara gasadei väg (från att vi låg lika till i mål tog han 20 placeringar i totalen!), så hissade vi också. Gick hur fint som helst.
Körde förbi Hp1050 och F30 som stog med förarna in i berget.

Bra spinnkerhantering och sen i mål en klockren rivning som vi tränat på. Skönt när allt sitter.

Som läget är nu så verkar det som vi hamnade på 15:e plats i gruppen (vilket vi får vara ganska nöjda med för det var en tuff grupp) Vår korr tid hade lett till topp 3-10 i de flesta andra grupper.
83 totalt. (kommer nog att bli diskussion om detta framöver då alla i sentanmölda startgruppen tydligen räknats in i totalen vilket de eniligt inbjudan 3c inte skall göra)
Sammanfattningsvis var det ett kanonkul race med en besättning som gjorde i princip allt rätt.
Att vi valde fel segel och fel väg några gånger får skyllas mig.

Ombord, som gjorde ett kanonjobb var:
Jan-Olof Rorsman
Anders Rydberg, stor (taktik)
Nina Muller, Tail
Annika Bergström, Trim
Emma Sunden, Trim
Hanne Nilsson, lucka
Embla Nilsson, Floater
Lars Tegnemyr, Mast
Anders Flagg, FördäckStarten, Anders F kollar linjen (kameran inställd på sv...)X-412, Zaphod under Tjönbron.Draklune och Blur.Hanne och LarsTrångt bakåt.F30 i berget i Stigfjorden.DS37 i Stigfjorden, innan vi får upp spinnakern och drar i från


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar