Dag 1. Start från Öckerö upp till Lilla Edet, första dagen. Det var tänkt att vi skulle stanna i Älvängen men det var för grunt och för smalt för PrimeX så vi fortsatte.
Lilla Edets gästhamn är kanske inte den roligaste men vi la oss runt "holmen" precis i inloppet och det var mycket trevligt.
Slussen i Lilla Edet
Dag 2. Dagen efter gick vi upp till Vänersborg. Slussning och motorgång präglade dagen, men vad gör det om vädret är perfekt.
Göta älv, Fam Dahl i Arwen (X-382) och Fam Hansson i Stella Nova (Hanse 342) närmast .
Dag 3. Efter en trevlig kväll med grillning och samkväm så gick vi de 7 NM till Sikhall. Här fick vi ganska bra med vind och sjö i näsan så efter två dagar i kanalen kändes det skönt att få segla igen. Vänern är ju känd för sin krabba höga sjö och det stämde bra. Men med bra tryck i seglen gick det fint genom vågorna.
Sikhall var en jätte trevlig bekantskap. Hamnvärdarna var väldigt hjälpsamma och trevliga och vi fick både vara med på musikquiz i klubblokalen och låna bastu av klubben.
Bryggan i Sikhall. Fam Helgesson i Oursy (First 31,7) närmast.
Dag 4 och 5. Dagen efter var det slör/läns upp till Svegön. En härlig segling på ca 30 NM med spinnaker hela dagen.
Svegön som är Åmåls segelsällskaps uthamn var också ett fantastiskt trevligt ställe. Klubbstuga och bastu samt trevligt bemötande. Här fick vi en blåsig dag med åska och regn på natten så vi låg här 2 nätter.
Bryggan på Svegön. Bojar på sidan och ankare och en! stolpe på nocken.
Dag 6. Segling i smal ränna upp mot Åmål. Vissa valde att gå in till Åmål som var knökfullt pga Blues festivalen, för att bunkra och sen gå vidare mot Säffle sandö. Detta är Säffle segelsällskaps klubbholme med bästa bastun och finaste hamnen i Vänern (alla fall topp 3).
Klubbstuga vid Säffle Sandö.
Dag 7. Smal led ner till Ekenäs. Segling före och efter men i leden var smalt med många krökar. Såg havsörn och jätte mysiga vikar. Här finns möjlighet till svajankring om man vill. Körde ifatt "husbåt" och gick en smal, grund led in till hamnen i Ekenäs (brygga i vassen). Här var det inget bad men kvällen bjöd på trubadur och väldigt lång väntan på mat.
Fam Dahl i Arwen på väg in till Ekenäs i den smala rännan.
Här var det ganska mycket båt, lite Västkust över det (bortsett från priset).
Dag 8. Semesterns bäste segeldag. 35 NM upp till Nabben. SV4-6 m/s, spinnakern satt hela dagen.
Nabben (Karlstads segelsällskaps klubbholme) bjöd på bra hamn, fin grillplats, trevlig hamnvärd, bastu lån av roddbåtar, vindsurfingbrädor och tvåkrona. Hamnavgift betalas i låda (vill minnas att den var ca 100 kr).
Spinnaker uppe och autopiloten styr, läsdag på PrimeX
Sven Gester i sin Nova.
Fam Hansson i Stella Nova (Hanse 342).
Fam Gester i Veronica. (Contrast 365)
Fam Helgesson i Oursy. (First 31,7)
Grillplatsen var helt otroligt fin.
Ungdomarna lånade 2-krona.
Dag 9. Nu gick vi de 4-5 NM in till Karlstad. Framme vid bron så ringde vi upp gästhamnen och meddelade att vi ville ha broöppning och att vi var 8 båtar. Det blev lite av en chock tror jag. Det var hälften av platserna. Här blev vi välkomnade av gästhamnspersonalen som också var turist information. Låna gratis cyklar, gratis duschar och tvättmaskin och de 3 i personalen servade oss suveränt fint.
Karlstad bjöd på bunkring, museer, bowling och restaurangbesök.
Gästhamnen som ligger mitt i stan, vid Löfbergs lilas kaffe rosteri.
Gästhamnen i Karlstad får 5 i betyg.
Dag 10. Tillbaka till Nabben som var något av favorit under vänerseglingen. Här lyckades Oursy hitta en sanbank att gå på utanför Karlstad.
PrimeX med extra gast (Karl Helgesson) på väg ut till Nabben.
Dag 11. Segling till Alvön som är Kristinehamns motorklubbs uthamn.
Här var det ganska grunt för våra 2.20. Men vi la oss med aktern in mot bryggan för att slippa gå för långt in i viken. Här var också första hamnen i Vänern som vi inte kände oss välkomna. Man var inte beredd på att 8 båtar skulle "fylla upp hamnen".
När sedan någon i gänget kommenterade en av motorbåtarnas hundar brast det nog för hundägaren så kommentarer av slaget storstadsbor som kommer och tror de är något mm. hördes. (vi som kommer från lilla Öckerö! med 12500 invånare.) Tråkigt för det var verkligen en fin hamn och ö. Med fantastiska flathällar på sydsidan.
Ungdomarna samlades på berget på kvällen för att se på film (på dator) med popcorn och läsk.
Björn och J-O visar hur kanonkulan går till för grabbarna. Alvön.
Fin hamn, en del sura personer.
Alvöns BIO....
Dag 12. Fin segling ca 40 NM ner till Lindökroken. Kryss i 4-5 m/s är riktig smörsegling.
Lindökroken är väldigt fint, dock lite grunt för oss utom på yttre delarna av bryggan. Här är det ofte mycket båt så för flera av oss blev det svajliggning.
Arwen, med en fiskande Björn.
Vi hade spelhåla i PrimeX varje kväll. Alla ungdomarna samlades. Ligger man på svaj tar man vars en jolle över!
Här kan man skåda solen gå ned i havet. Singo var sådär intresserad.
Dag 13. Kryss i hård vind ner till Bösshamn, strax norr om Lidköping (Lidköpings segelsällskaps klubbholme) Seglingen bjöd på läckande toalett i en båt med efterföljande sanering och släpande på toadurken men annars gick det bra.
Bösshamn var ännu en mysig och fin hamn med trevlig hamnvärd och en kanon bastu. Hit kommer dock bilar och det tar ju bort lite av det pitoreska. Dock fick några låna!! en bil av en lokalbefolkning så de kunde åka och bunkra i Lidköping, även hjälp med Roger som ramlade i trappen och gjorde illa ryggen.
Bastun och badstege ner i sjön.
Lång brygga, Hanne och Singo går på bryggpromenad.
Den nya hamnkaptenen.
Dag 14. Borde kanske varit 13. Kändes så! Vi gick i ganska högsjö för motor de 9 NM upp till Läckö.
Här var jag väldigt tveksam till om vi skulle gå in. Det står lite olika i olika böcker om djupet vissa 2 m vissa 2,5. Vi kom förbi bryggan (ångbåtsbryggan) och sen gick vi på. Vi lyckades då att lägga till direkt med aktern in. Alla övriga i gänget kom in utan problem. Vi låg dock inte så bra i den nordostliga vinden utan vi provade att ta oss längre in vilket var helt omöjligt så vi fick vänt båten och lagt oss på samma plats fast med fören mot bryggan, vilket underlättade när vi skulle ut.
Här var jag ingen partyhöjare precis utan var jäkligt arg på mig själv för att jag valde att gå in i hamnen fast jag misstänkte att det skulle bli problem. Så går man över 2 meter så hoppa över Läckö.
Fast slottet är fint och väl värd ett besök men man kan promenera från Spiken.
Läckö slott.
Hit men inte längre kom vi med PrimeX.
Mysig kväll på Ångbåtsbryggan. Här var J-O glad igen.
Dag 15. Nu splittrades vi och några gick till Sikhall igen, någon till Lidköping och vi andra gick till Trollhättan.
Vi hade fin segling förbi Narvens fyr och ned till Vänersborg för vidare slussning i Trollhätte kanal ner till slusstrappan i Trollhättan som var stängd pga en krånglande slussport.
Här låg vi fint och kunde gå och titta på när de släppte på vatten i fallet. Det var nämligen fallens dag nu.
Arwen och PrimeX i leden utanför spiken.
Fallens dag.
Dag 16. Trollhättan -Öckerö. En lång dag på älven som började med 3 slussar följt av Lilla Edets sluss. Men vädret var fint.
Det var Vänern runt på 16 dagar. En fantastisk resa med ett fantastiskt gäng. Både vuxna och ungdomar ha stortrivts.
Lite tips för blivande Vänerseglare:
- Djupen i sjökort och böcker är om inget annat står normalvattenstånd. Det är ofta ca 50 cm högre på sommaren. (verkar dock inte gälla Läckö)
- Sjön kan bli grov och jobbig i vindar som på Västkusten inte skulle blivit det.
- Klubbholmarna är fantastiska men tänk på att ni är gäster, visa hänsyn och betala för er.
- Man kan få lite sköna långa sträckor där man totalt glömmer att man är på en insjö.
- Navionics kort fungerar inte i norra Värmlandssjön (i alla fall vissa)
- Köp bra hamnguidar, Hamnguiden och Vänerhamnar kompletterade varandra väldigt bra.
- Fråga lokalbefolkningen om tipps. De delar gärna med sig av smultronställena.
- Tänk på att när gubbarna på bryggan säger att "det går bra att ligga på ett visst ställe för jag har sett en stor båt där" så var det troligen en 35 fots Bavaria med 1.5 djup köl ingen X-412 med 2.20!
Bli nu bara inte för många så att Vänern blir ett nytt Västkusten!!!
Vi som gick Vänernrunt på 16 dagar var:
Fam Nilsson, X-412, PrimeX
Fam Dahl, X-382, Arwen
Fam Helgesson, Hanse 371, Ella
Fam Helgesson, First 31.7, Oursy
Fam Hansson, Hanse 342, Stella Nova
Fam Almhagen, Hanse 342, Elsanta
Fam Gester, Contrast 365, Veronica
Fam Gester, Nova,
Fam Liljedahl, Nimbus , Singoalla
Roligt att läsa! Vi har vår båt i HÖRVIKEN (Kållandsö) och känner igen allt du berättat. Även det där med Läckö, trots att vår sticker 1,65! Men nu vet vi precis var o hur man ska ta sig fram där...
SvaraRadera/Rose-Marie på ”sy/Rose”
Se mina filmer om Vänern om du vill...
https://youtu.be/3R7V1F-UsMc