PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

söndag 30 september 2012

Kroatien 2012

Så var en veckas segling i kroatien slut för i år. Vädret har varit underbart med 20-27 grader i luften och 20-22 grader i vattnet. Som en bra svensk sommar fast det är sista veckan i september.
Vi valde i år att segla med More Sailing som har samarbetet med Mande charter.
Trevliga Sofia på Mande charter tog emot och pratade Svenska efter 2 års boende i Sverige.
Annars funderade det lite sisådär med allt där nere. När vi skulle "checka in" den hyrda Salona 34:an kl 17.30 på Lördagen efter att ha sett båten färdigstädad och klar sen kl 15.00 så visade det sig att storseglet hade en 50 cm lång reva i akterliket. Detta borde givetvis ha upptäckts vid förra incheckningen.
Det blev en tur "runt hörnet" till den mysiga staden Primosten dit storseglet skulle komma kl 9.00 nästa morgon. Kl 9.00 kom inget segel. Så vi valde att åka tillbaka till Kremek Marina och "tjata !!". Kl 12.00 kom seglet. (vi krävde kompensation för den förlorade tiden vilket vi fick, men det kompenserar inte helt upp ändå).
Vi var också väldigt besvikna på båten då vi bokade en mindre båt som skulle vara lite sportigare och roligare att segla. Att då upptäcka att skotskenan  till storen var bortplockad och storskotet draget till en ögla i durken som gjorde den omöjlig att öppna snabbt när det var brochfara (vilket denna båten har hela tiden), akterstagets spänning hade också gjorts fast så det inte gick att spänna. Dessutom var riggspänningen under all kritik, liksom segelskicket. Elanen (340) vi hyrde förra året var en mycket trevligare och ordnad båt än denna.
 
Vi valde i år att segla norrut från marinen som ligger 20 minuter med taxi från Splits flygplats.
Vi kom iväg och gick till en mysig ö som hette Kaprije. Låg på boj och åt en fantastisk middag på en lokal resturang. Här träffade vi Erik med sin dotter Sofia, som trailat sin Skippi 750 ner och seglade några veckor. Fick många bra tips då vi funderar på något liknande.
 
 

 
Hamnen i Kaprije.
 

 På väg in i Kornati.

Efter Kaprije seglade vi norrut i 10-14 m/s med vind. Härlig segling men ett par broachar han vi med innan vi kom fram till en fin vik som heter Lavsa. Här beställde vi bord på den lilla resturangen i viken (det är den enda bebyggelsen). Prick 18.30 skulle vi vara där fick vi order om av resturangägaren och vi fick beställa vid reserveringen. Kött eller fisk fanns att välja mellan. Vi tog 3 kött och en fisk. Prick 18.30 när vi precis satt oss kom ett fat med grillade fläskkottletter och en fisk in på bordet. Men gott var det.


Embla pekar vägen in i Kornati.

 Olivia vid saltsjön Mir.

Sen gick vi vidare till Naturreservatet Norr om Kornati. Här finns en fin ankringsvik (med bojar) och vattnet var jätteklart och fint så här snorklade vi massor. Sen gick vi upp till saltsjön Mir. Inget speciellt egentligen. En insjö som fylls på av saltvatten från sprickor i från havet. Temperaturen skall variera mellan 33 graderpå sommaren och 5 grader på vintern. Nu var den ca 20 grader så vi tog ett dopp men föredrog havet.
Fin resturang precis vid havet, där vi förtöjde gummijollen 2 m från bordet. Vit duk och god mat.
 

Salona 34 ser ialla fall snygg ut, Hanne solar utanför Mir.


Tonys Supermarket. Brödbristen räddades av att Tony kom ut och sålde färsktbröd och bullar.

 Ett sjöflygplan tränade vattenbombning precis bredvid oss.

Sen seglade vi vidare i kryss i 9 m/s ner till ön Zut. Här finns en ACI marina men vi väntade blåsigt väder med 15-17 m/s på natten så vi villet ligga på "rätt" sida i viken vilket vi gjorde hos Bain's resurang. Några platser vidd stenpir och ännu fler på boj utanför. Maten var god men bara 2 rätter här också. Börjar bli lite trött på fläskkottletter men fisken var jättegod.

 Inga stora marginaler när planet skall ner och fylla på vatten mellan båtarna.


 Vid Bain, fick vi första parkett på att titta på när charterbåtar kappseglar.

 Vid piren i Bain. Vi valde att lågga oss med fören in så vi fick lä i sittbrunnen (och kvällssol).


Solnednång
 Från Bain (Zut) seglade vi till Murter, som var den enda stad vi besökte på turen. Här var det marina men fina duchar mm. Så det blev lite shopping och några öl på marinans resurang med et stort gäng från Ungern som varit på segling en vecka.

På kvällen var vi på en jättemysig liten resurang i en gränd ner mot hamnen. Maten var fantastisk god även här. Gott med något annat än fläskkottletter.


Lite stadskänsla i Murter.
 
Efter Murter gick vi ned till Marina Kremik igen, ett litet stopp utanför Primosten med bad och lunch och sen diesel bunkring i marinan. Utcheckning av båten och sen taxi till Primosten, god middag och sen tillbaka för att sova i båten. Taxi till flygplatsen (kostar  50 Euro =370 Kn) och flyg hem till Göteborg/ Öckerö.
 
Embla har gjort en liten kort film, se nedan. 
 
  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar