PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

söndag 15 maj 2011

Stora Oset

Så var det dags för första racet för i år. Stora Oset Race som utgår från Björlanda Kile, BKSS.
Banan gick i år öster om Björkö, in genom kalvösund, norr Hälsö och ut genom Stora Oset (rundning), utomskärs till Pölsan och sen tillbaka till Björlanda.

Första problemet gick bra, att komma in i hamnen. (begränsat djupi rännan) lodet stannade på 2,40 så vi hade 2 dm tillgodo.

Samling, rorsmansmöte, genomgån med besättningen och sen ut.

Starten bestämde vi skulle ske så vi fick så fri vind och så mycket plats vi kunde. Det började med en halvvindsstart mot en boj. Vi placerade oss vid lovartsflaggan och kom iväg något sent men bra. Vi låg längst i lovart hela vägen till rundningen.

Vidrundning som var ganska tight bestämde vi oss för att fortsätta på samma bog en bit, men jag var lite otydlig i ordergivningen så missförstånd ledde till aatt vi slog direkt istället.

Kryssen ner gick bra till en början men vi missade att det var motström så vi tillbringade alltför mycket tid i mitten av rännan istället för att småkryssa mot kanterna.

Två båtar missade att väja trots att vi hade stybordsfördel, First Clas 10 och First 36.7, Surfer girl. Clas 10:an hade dålig uppsikt men Surfer Girl fick nog Hjärnsläpp för de såg oss hela tiden. Känns jäkligt onödigt, ingen av oss har någon chans på toppplaceringar när detta sker.

Vi höll dock Blur, Josefine mfl ett tag ner på kryssen men sen gled de i väg så vi riktade in oss på First 35,Elusive, First 36,7 Surfer Girl, Chanty, Arcona 370, och Alinde,Faurby 425, samt Mum 36 Aero, som vi låg ganska jämnt med hela vägen till St. Oset.

Vid rundning, Dyktalben syd Kalvsund, blev det lite rörigt då färjan kom samtidigt rakt in i fältet. Vi fick avvakta spinnakersättningen något men sen satt den som en smäck.


Spinnakergång i soligt Kalvsund, First 35 Elusive, närmast och Arcona 370 med lila spinnaker.
Här blev det lite följa john då vi sniffade Firsten i aktern en bra bit. Rorsman tjatade sig blodig om att vi skulle falla av för det var bäst för oss alla, gud vad jag är trött på det tjatet. (Krister, sätt munkavle på grabbarna :) )
När de sen glömde bevaka oss och jag såg Niklas i Faurbyn med genaker komma skärande så föll vi av och blev fria och drog ifrån bägge två. Kändes ganska gott.

Vid Burö fick vi riva Spinnakern då det blev för brant. Vi förberedde för att sätta efter Oset och jag drog ut lite västerut för att få en bättre vinkel ner mot Pölsan då vinden ökade till 9-10 m/s.
Vi satte och sen strulade det mesta. Gajen lossnade från Spinnakerbomen, skotet var feldraget och jag gick onödigt brant när vi hissade.
Nåväl, ner med skiten och packa om och förbereda på ny sättning. Vilket vi skippade, kanske var fel beslut men det var inte långt kvar till rundning och vinden sklle bli för brant på nästa bog.

Här tappade vi en hel del.Sen blev det halvindsåka i 8-10 m/s till mål. Här hade vi bra fart på båten (maxade 11 knop) och tog några båtar.

Annika trimmar genuan.Vi kom imål som 30 av 38, inget lysande resultat och långt under målsättningen men vi var vinnare ändå, för vi hade jäkligt kul därute.
Vi som seglade var:  • Anders Flagg, fördäck


  • Peter Hedman, mast


  • Nina Meuller, Floater


  • Annika Bergström, Trim


  • Emma Sundenn, Trim


  • Hanne Nilsson, lucka


  • Carina Arvidsson, Stor


  • Malin Bengtsson, Nav


  • Jan-Olof Nilsson, Rorsman


Några bilder från Stora Oset tagna av Katrin Ryrfeldt, Båtverket.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar