Segelsemestern 2014 gick till Danmark (Läsö och Limfjorden) och Norska sörlandet för att avslutas i Bohuslän.
Först gick vi ensamma nästan en vecka i Bohuslän innan vi startade "eskadern".
Vi var ett gäng på 10 båtar som var med hela eller delar av resan.
Först samling på Läsö (Västerö) där även Björn Dahl var med själv i X-382 Arwen. Här var vi på ridning och annat trevligt. Även om vi var ett kompisgäng som seglade så var ju flera nya bekantskaper så det var bra att lära känna varandra lite.
Segling ner till Hals för att dagen efter gå in i Limfjorden. Limfjorden är den första delen ganska smal. (fram till Ålborg). Här fick vi vänta in broöppning och hittade sedan en väldigt "pitoresk" hamn i varvet. Vi kunde dock ligga vid samma brygga och hamnkaptenen var mycket serviceinriktad.
Oursy och Qixi väntar på broöppning i Ålborg.
Tillverkningen av Ålborg och Gammel- dansk ligger numera i Norge.
Ålborg var en väldigt trevlig stad.
Efter Ålborg blev det segling (fin sådan) i slör 10-12 m/s till Lögstör.
Kanalen i Löstör.
Lögstör har en kanal som innan man muddrade ute i fjorden var den som användes för trafiken i Limfjorden. Den var nu båtplats och användes för paddling och roddbåtar.
PrimeX på svaj utanför Fur.
Vidare seglade vi själva till Fur. En ö mitt i Limfjorden där den är som bredast (skapar ett innanhav).
Övriga seglade till Livö men man får inte ta med hundar dit så vi la oss i hamnen i Fur. Dock var det väldigt varmt och badmöjligheterna begränsade så vi flyttade ut oss på svaj i den fina viken utanför hamnen.
Alexander och Singo gillade att åka gummibåt.
Efter Fur gick vi till Sillerslev på ön Mors sydspets.
Hamnen var väldigt grund men vi kom in med våra 2.20.
Här fanns en fin strand, med palmer och flytande leksaker för ungdomarna.
Dessutom ett Whiskydestilleri. Vi bokade tid för visning och provsmakning. Dock blev vi lite misstänksamma när vi fick reda på att de startade för ett år sedan och givetvis fanns då ingen färdig Whisky att provsmaka men väl goda snapssorter.
Braeneriet Limfjorden, Whisky tillverkning.
Fin utsikt från bränneriet som ursprungligen var ishus för fisket.
Här fick vi låna segelklubbens klubbhus och firade Lisas födelsedag. Hipp Hipp Hurra!!
Broöppning på väg till Lemvig.
Vi seglade vidare till Lemvig. Här fick vi vänta på broöppning (i 10 minuter). Det var två broöppningar i hela Limfjorden.
Lemvigs segelssällskaps klubbstuga.
Vi gick in till Lemvig och la oss vid kaj för att handla och ordna med avmaskning hos veterinär som är krav för att ta med Singo till Norge. (en Veterinär stoppar en tablett, som vi har med från Sverige, i munnen på Singo som snällt åt upp den och sen skrivs ett intyg. Detta kostar 500 DK).
Sen gick vi ut till Lemvigs segelsällskap och la oss i hamnen. Här finns bad och grillplats samt en jättefin klubbstuga som vi fick låna.
Här låg vi kvar 2 dagar och inväntade en front som passerade. Sen var det in till Lemvig och tanka inför överresan. (det finns inget tanskställe i Thyborön).
I Lemvig var det en stor loppismarknad precis bredvid båten. Givetvis handlade alla tre "damerna" ombord en massa prylar. Bla, 2 pissepottor i porslin, en golvlampa, servis i porslin och en långboard.
Suck. (så g lite ut som filmen SOS när lampan bars ombord)
Utsikt från klubbhuset i regnet. |
På väg mot Thyborön. |
Bara i Danmark. |
Vi kom till Thyborön vid 16-tiden och lämnade vid 20-tiden. Det utlovades en lucka som passade perfekt för överfarten till Norge.
Här lämnade vi fam Osvaldsson och fam Samuelsson som gick tillbaka i Limfjorden.
På väg över Nordsjön.
Det blev en snabb översegling av de ca 80 NM till Randöstokken utanför Kristansand. Vi kom fram vid 7 tiden på morgonen efter en segling i ökande vind i styrkor på 12-14 m/s och lite mer halvvind än vi räknat med. När vi närmade oss Norska kusten mötte vinden strömmen och skapade ganska hög och krabb sjö som medförde att några ombord inte mådde så bra. 2 st matade fiskarna. Hanne sov hela överfarten (lyx hustru!). Jag och Olivia tog ett pass och Embla och Alexander det andra.
Vi höll sällskap med Qixi (X-37) och Mira (Sirena 38) hela vägen. När vi kom fram så var det ganska fullt i naturhamnen men vi hittade några platser. Vi fick hjälpa Mira in då deras motor krånglade.
Några timmar senare kom resten av gänget, men då sov vi gott.
Här anslöt sig Stella Nova med fam. Hansson som gått direkt till Norge.
Randöstokken är en typisk norsk naturhamn med brygga. Väldigt skyddad men lite mörk då hamnen ligger på östra sidan av ön och det är både berg och träd som skymmer solen på kvällen.
Morgonen efter gick vi in till Kristiansand och lämnade av Embla och Alexander som skulle ta tåget hem och hämta sin nya båt. En Elvström 717 som låg i Strömstad.
Bunkrade Diesel (var inte så mycket förbrukat) och vatten. sen lämnade vi hamnen, sim vi inser inte var något ställe att stanna på.
Vi gick upp genom Blindleia. Då vi var först pga den tidiga morgonlämningen i Kristiansand så var vi och tittade i nästan varje vik i denna fina led. Vi hade dock svårt att hitta något ställe för 8 båtar.
Tillslut hittade hamnade vi på ett ställe innanför Mortensholmen. Lite trångt och grunt men det gick bra.
5 av 8 båtar på ena sidan ön.
Ungdomarna plockade musslor som vi efter samtal till fröken Mussla (den norska varianten) åt med god apptit. 2 hela hinkar blev det.
Efter Blindleia och passage av den bro som är 19 m (vilket är precis på gränsen för PrimeX) så gick vi till Reddalskanalen.
Reddalskanalen med Kajak. |
Vi gick till Reddalskanalen. Jätte fin kanal att paddla eller åka gummibåt uppför. Här fick vi för första gången prova vår nya uppblåsbara kajak. Fungerade toppenbra.
Härifrån var det ut till havsbandet igen. Vi gick till Valöyerne. Fin plats men lite svårt att komma till land.
Valöyarna. |
Från Valöyarna gick vi till Lyngör. Lyngör var som vanligt väldigt fint och vi fick plats långsides i viken norr om. En mycket trevlig och gästfri norrman i stor motorbåt flyttade sig något så vi skulle komma in. Det är man inte så van vid.
Här låg vi två dagar och det var fantastiskt fint. Varmt att bada, kanoten paddlades och trevliga grillkvällar (tyvärr i lite skugga).
PrimeX, Ella, Oursy och Stella Nova. Övriga fick plats längre in i viken.
Filmkväll i PrimeX
Paddling till Lyngör.
Dagen efter delade vi på oss och några for till Kragerö för att släppa av besättning och vi andra gick till Portör. Detta var semesterns höjdpunkt. Varmt i vattnet, fint att paddla och kanonväder. Vi stannade här 2 dagar och njöt.
Smal ship race i Portör.
Efter Portör gick vi in och bunkrade i Kragerö och sen vidare till Jumfruland. Här var hamnen full så vi la oss ihop med Qixi på svaj. Dock var det väldigt guppigt med mycket båttrafik runt omkring så vi valde att gå vidare och leta efter en annan hamn.
Vi hittade en liten holme stor nog för 2 båtar. En liten ö bredvid Höyholmen.
Ska men besöka båt på svaj simmandes är det bra med flagga. (frågan är bara om den svenska varianten fungerar på norska motorbåtar?)
Nästa stopp var Verdens Ende. Väldigt mysigt ställe men med sanslöst otrevliga norrmän som gjorde att vi bestämde oss för att längre mot Oslo vill vi aldrig gå.
Dummare och otrevligare bemötanden har vi aldrig fått i någon hamn.
En motorbåt (långsides) som inte tillåter någon att gå å deras båt för att komma iland.
En annan som ligger mitt på bryggan och inte tillåter mer en en båt utanför sig och den får inte ha hund eller barn, dessutom kräver han att jollen i aktern på Qixi skall flyttas till fören så han kan bada, själv har han lagt sin i sin för så att båten där inte kan använda sin badbrygga.
Det är bara att inse att Norrmän när trevligare ju längre från Oslo de befinner sig. Bedrövligt beteende!
Verdens Ende, mysig hamn med badmöjligheter i hamnen men otrevliga Norrmän.
Dagen efter lämnade vi eskadern och gick till Saltö-Tjärnö. Hit kom Embla och Alexander och hämtade Olivia. Vi stannade någon dag extra och fick ett Åskoväder över oss.
Färder fyr på väg till Sverige.
Vidare till Kryssarklubbs boj vid Trossö. Här kom fam Dahl, Arwen, X-382 och delade boj med oss.
Vi jobbade oss ner Bohuslän och la oss bredsida på Bogen utanför Fjällbacka. Här blev det dock väldigt mycket sjöhävning på kvällen så vi flyttade in i Gluppöbassängen och la oss på svaj.
Ner till Långö utanför Bovallstrand.
Långö.
Härifrån gick vi till Utkäften och sen vidare hem. Några dagar på Läsö och sen slut på semestern.
En förträfflig resa med många trevliga minnen och gott sällskap.
Limfjorden kommer vi tillbaka till. Sörlandet var trevligt som vanligt men extra fint väder gjorde upplevelsen extra bra i år.
Vi som seglade i hop i år var:
Fam Nilsson, PrimeX, X-412
Fam Dyberg, Qixi, X-37
Fam Helgesson, Ella, Hanse 371,
Fam Lidqvist, Mira, Sirena 38,
Fam Helgesson, Oursy, First 31.7,
Fam Liljedahl, Elan 40,
Fam Gester, Veronica, Contrast 365,
Fam Samuelsson, Nauticat 33, (Limfjorden)
Fam Osvaldsson, Sjövild, Hanse 342, (Limfjorden)
Fam Hansson, Stella Nova, Hanse 341, (Norge)
Tack för fina bilder och trevliga kommentarer. Många härliga minnen väcks till liv igen!
SvaraRadera