PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

söndag 13 maj 2012

Stora Oset


Bild från blur.se

Seglade Stora Oset i dag, inte med PrimeX (vi har för ont om besättning) utan med First 35 Elusive och skepparen Krister Gustavsson.

Ett gäng erfarna seglare (och en nybörjare) som inte, alla, seglat ihop förut. Vädret var perfekt med V 5-9 m/s och sol.
På skepparmötet fick vi information att rundningsmärkerna gäller och att det inte finns någon banbegränsning, mer om det senare.

Lite oklart vilka roller vi skulle ha skapade lite oordning i början men det det löste sig snart. Ut på banan och testa lite. Vi missar då att höra våra startsignaler och kommer ner mot startlinjen samtidigt som vår start går, dvs vi mört fältet på väg att stasta. Inte kul. Nåväl vi kom ner under linjen och startade inte helt efter alla.

Kryss ut mot Pölsan. Vi har bra fart men dålig höjd, vi vet inte varför. Den andra First 35:an går högre.

En bit ut så kommer ett sund som vi går runt, lite längre väg men vi slipper slå.

Vi kommer ut till Pölsan och har kommit förbi den andra F35 och ligger hyfsat till. Upp med spinnakern. Jag tar över rodret och får känna på en First 35 för första gången.
Den största skillnaden mot PrimeX är att den är betydligt känsligare för att lägga sig. Men den accar snabbt. 12-14 knop i den 9 m/s vind som blåser.

Vi håller F35 nr 2 bakom os och så även en X99 (Exilia).

Vid Stora Oset gippar vi och går in mellan hyppeln och Hälsö/Burö. Gipp igen utanför Knippla sen försökte vi hålla ut från Hälsö då vinden brukar dö ut där.

Här kommer Carl i sin F35 ifatt, äver Exilia. Efter Hälsö river vi spinnaren. Nere mot Kalvsund kommer Exilia helt plötsligt på att vi inte seglar rätt på banan och börjar skrika att vi ska utgå och inte vara i vägen för dem. (borde protesterat mot ostortsligt uppträdande).

Här någonstans börjar vi tappa sugen (och tron på mänskigheten, i alla fall kappseglanede delen av den)

Rundning vid dyktalben mellan Grötö-Kalvsund. Sen spinnaker mot rundningsboj och i mål.
Vi kom en båtlängd efter den andra F35:an och precis efter Swedstar 370.

Sen kom en protest och en massa skitsnack från Exilia (som slog oss i totalen ändå).
Denna avsogs av protestkommiten då den inte var inlämnad på rätt sätt och en påpekande att det inte är Exilia som är dommare på havet.

Det är tyvärr typer som de på Exilia som tar dör på intresset att kappsegla på denna amatörnivå i sverige. Det kan tyvärr lyckas, men det är väl så de har chans att vinna :)

Vi hade i allafall en fin dag på sjön och kom på 19 plats av 39 båtar, helt ok med det strul vi hade istarten.


5 kommentarer:

 1. Hej

  Jag tycker du ger en helt felaktig bild av hur vi på Exilia uppträdde oss mot er. När vi kom ikapp er genom kalvsund och för första gången fick möjlighet att prata med er uppmärksammade vi er på att ni hade missat två rundningsmärken på banan och tyckte att ni självklart skulle utgå självmant, och när ni inte gjorde det lämnade vi såklart in en protest eftersom ni hade brutit mot reglerna. Att den sen avslogs för att vi lämnade in den felaktigt (för att vi inte uppmärksammade er att vi tänkte protestera ute på havet antar jag?) ändrar ju inte det faktumet.

  Sen så är vi självklart inte domare på havet och det är därför vi har protestkommitéer med domare iland som sköter sådana här saker.

  Hälsningar,
  Kristoffer, fördäckare på Exilia

  SvaraRadera
 2. Hej,

  trist att du inte talar om att ni seglat fel på ytterliggare ett ställe samt att vi (exilia) som Kristoffer påtalar inte börjar med att skrika att ni skall utgå ( har över huvudtaget ingen bild att det skreks mellan båtarna) utan tvärtom frågade om ni inte seglat fel väg två ggr och undrat om ni överhuvud tänkt att gå i mål. När ni sedan fortsatte och kom ikapp oss i den lättare vinden i Kalvsund så tycker i alla fall jag att det är osportsligt att fortsätta segla banan och störa övriga båtar.

  min känsla är att du konstruerat en "sanning" som matchar ditt blogginlägg istället för den som var ute på banan. Skitsnacket som du nämner i ditt inlägg kanske var argument som inte passade er/dig???

  Förklara gärna hur du tycker att vi borde agerat istället och passa samtidigt gärna på att förklara för mig när det är ok att segla fel och inte för jag måste erkänna att jag ser inte skillnaden i att segla fel väg och segla fel väg.

  Björn som trimmar på Exilia

  SvaraRadera
 3. Hej på Björn och Kristoffer. Kul att ni läser min blogg.
  Verkar som vi har olika sätt att se på saken. Vi var 7 ombord som upplevde att ni skrek på oss att vi skulle utgå. Men det kan vara fel.
  Det är inte ni som skall bestämma om vi skall utgå eller ej. Vi seglade fel väg men det innebär inte per automatik att man blir diskad utan ett tidstillägg kan utgå som straff (vilket är vanligare) så vi var i allra högsta grad med i tvlingen till vi gick i mål.
  Vi förnekar inte att vi missade att nogrant läsa igenom banbeskrivningen då vi klantigt nog lyssnade på tävlingsledningen som på rorsmansmötet tydligt sa att inga banbegränsningar gällde.
  Vi erkände att vi gjort fel men bedömningen var tydligen att vi inte hade haft fördel av detta eftersom vi frikändes. Vi väntade på förhandlingen men när er skipper stod 2 meter från oss och spydde galla på oss för nogon för oss okänd person så kände vi att vi skiter i detta. Vi är där för att ha kul, inte segla VM. Så vi hade redan väntat oss en diskning.
  Men vi hade en fin dag på sjön, det hade tydligen inte ni, beklagar för det.
  Sen är det ju lite märkligt att "alla" viste att det var just ni som lämnat in protesten, ni har ett litet rykte, bara så ni vet. Ni kanske borde satsa på större tävlingar där inga amatörer som vi är med!

  Jag hoppas vi kan lägga detta bakom oss och träffas på tävlingar utan att behöva tjafsa om det som varit utan fokusera på det som är orsaken till att vi delar samma intresse: att ha kul.

  JanO

  SvaraRadera
 4. Vi gjorde samma fel som ni gjorde igår på Hermanö runt för ett par år sedan. När vi märkte att vi gjort fel vände vi och seglade rätt väg. Varför ni inte gjorde det är för mig en gåta. Samma sak hände 2010 på Hermanö runt då en annan båt missade att runda ett märke som inte gav de någon fördel att inte runda. Han gick och diskade sig själv efteråt när han förstod vad han gjort.

  I vilken tävling får man tidstillägg när man inte seglar banan? Eftersom det är så vanligt.

  Vilken galla spydde jag på er förresten? Jag pratade med några andra BKSSare om att det var synd att ni inte tog ert ansvar och utgick istället så att alla var tvungna att vänta på att protestförhandlingen skulle bli färdig. Min första fråga när vi kom till klubbhuset var om ni självmant utgått då jag inte ville lämna in en protest.

  Men händer samma sak igen så kommer vi att göra likadant, men följa formalia så att protesten inte blev ogiltigförklarad. Det är dokumenterat i protestprotokollet att ni har seglat fel väg.

  Vi hade också en fin dag på havet. :-)

  /Calle

  SvaraRadera
 5. Hej janO,

  inga problem att lägga det bakom mig i alla fall. Klart att vi skall kunna mötas på banan och även i hamn igen utan att vi visar sura miner!
  //Björn

  SvaraRadera