PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

måndag 3 oktober 2011

Båttest Elan 340

Eftersom vi under en vecka haft möjligheten att testa en Elan 350 i Kroatien så kommer här en sammanfattning av våra intryck av båten.
Båten vi seglade hyrde vi av Croatian Yacht club i Marina Kermit/ Split. Den var årsmodell 2007.
Elan 340 kom 2006 och blev European Yacht of the year 2007.
Längd 9.99, Bredd 3.48, Djup 1,95 (finns med 2.10 köl).
Deplacement 5 ton. Segelyta 34+37 m2.
SRS: Elan 340 är ingen tabellbåt men 6 st mätbrev har 1.24.
Vår båt hade ingen spinnaker.

Begärda priser på Elan 340 från 2007 ligger på ca 70-75 000 Euro (gäller båtar i medelhavet).

Att segla:
Att jämföra med vår X-412 går inte, detta är ju en mycket mindre båt. Däremot att jämföra med vår förra båt X-342 kan vara mer relevant.
På båten satt dåliga segel  som inte gjorde båten rättvisa. Trots detta kändes hon kvick och tog bra höjd på kryssen. Instrumenten ombord lämnade mycket att önska men vi loggade ca 6,5 knop på kryssen med ca 5-6 m/s. Känslan i ratten var dock inte så direkt som jag önskar. Båten var trots det lovgirig.
Rattutslager var max ett havt varv åt vardera hållet.
Man kan diskutera om det är nödvändigt med ratt på en såpas liten båt men det är präglat av trender.
Jämfört med vår gamla X-342 kändes Elanen lika snabb men med mindre känsla.
På slör i 8-9 m/s fick vi upp båten i ca 8 knop utan spinnaker.

Till rorsman sitter allt samlat utom genuaskotningen som sitter långt fram. Rorsman kan sköta storen, som hade både snabb och fin trim, skotvagnen och justera häckstaget från lovart.

Winschar och övrig däcksutrustning från Harken håller fin klass och är bra dimentionerade.

Ratten var stor så man lätt kan sitta på kanten och styra. Piedestalen är också bra utformad med stöd för foten. Däremot var det för långt mellan sittbrunnsbänkarna för att kunna ta stöd på den i lä om man sitter i sittbrunnen under lutning.
Längst akterut hade båten en löstagbar balk som var mest i vägen. Att stå med den bakom vaderna var inte precis någon njutning så den plockade vi bort och fick stuva runt hela tiden. Den lägger man förslagsvis i någon bod och glömmer bort.

Piedestalen har ingen plats för plotter så den satt nere vid nav bordet. Ingen bra lösning, men det går att lösa med en båge i rostfritt över piedestalen.

Båten hade sk. lazyjacks med "main drop system". Dvs seglet samlades upp i en påse. Det fungerade mycket bra och är en mycket bättre lösning än rullstor.

Att bo i:
Elanen har två kabiner och salong samt bad på stybordsidan nedgången. Det fanns hyfsat gott om stuvfack och pentryt fungerade mycket bra med både lådor och skåp. Tvålågig gasolspis med ugn räcker gott.
Förpiken är inte den största jag sätt på en 34-fotare (den var större på X-342 tex). Däremot var akterkabinen rejäl och vi sov två vuxna där med gott om plats. Dock satt en hylla längs skrovsidan som jag slog i varje gång jag vände mig på natten. Kanterna var rejät vassa.
Salongen rymmer 6 personer och som brukligt är på prestanda båtar så står masten mitt i bordet.
Toan var bra disponerad med två hoar, rejält torkutrymme för sjökläder, som tyvärr inte var tillgängligt från sittbrunnen. Dock var utförandet med obehandlad teak på ytor som utsätts för vatten inte vidare bra.

Sittbrunnen är båten bästa utrymme. Den är inte mycket mindre än den vi har på PrimeX. Mycket tack vare den öppna akterspegeln som jag gillade skarpt. Jättebra att bada från också.

Övrigt:
Det fanns gott om luckor att öppna i taken (fönstren var inte öppningsbara). Det är bra då man måste vädra ut mycket i värmen.
Båten hade ingen sprayhood och inte heller någon Bimitop, vilket är svårt att få till på denna båt med storskot strax före ratten. Däremot var det smarta solskydd som man satte fast i segelpåsen för storen med dragkedjor på barje sida.
Motor, en Volvo Penta 29 hk var fullt tillräckligt för att köra 7 knop för motor. Tvåbladig foulding propeller.
Kvaliteten på båten känns ok uppe på däck men mer "smäckig" nere. Det kändes som bokhyllan Billy flyttat in med ganska dåligt träjobb. Luckor pasade inte helt, färgen trist, ("furu"färg med svart durk), dynor i vitt är snyggt när det är nytt men blir tråkiga fort. Det håller inte Arcona/Dehler/ X-klass men väl lika som tex First.
Sen tycker jag att den är snygg att se på.

Sammanfattningsvis:
Fin seglare, bra sittbrunn, ok utförande, ganska mycket båt för pengarna. Lite Ikea över inredning, vassa hörn överallt, smala dörrar.
Dock är en charterbåt, som den vi hade, sliten.


Elan 340, (inte vår båt)

Planering

Snygga linjer.

Öppen akterspegel, stor ratt och en rejäl sittbrunn uppskattas.

Låsbeslag som gärna stod öppna eller öppnades själva gjorde ont !

Bra fotstöd på Piedestalen. Trångt mellan rat och försänkningen gjorde så att tampar fastnade ibland och låste ratten.

Skotvagnen med fin trimmet.

Instrumenten på båten var inte de bästa. Här gör vi ca 6,5 knop för motor.

IKEA... Det är en smaksak men jag gillar inte det ljusa trät och de ljusa dynorna.

Oppna hyllor där saker kan ramla ut.

Svart durk som ligger ojämt och gnekar. Inte något som uppskattades.
Väplanerad toa men Trä ? Bra med två hoar. Ljuset var också bedrövligt dåligt här (komenterade de 3 damerna i besättningen högljud)

Torkutrymme för blöta sjökläder, inget vi böhövde denna vecka men bra för svenska förhållanden.

Bra navbord, bra tydligt panel. Lite jobbigt med plottern här nere, känns 90-tal.

Akterkojen med mycket bråte i. Hyllan till höger gav mänga avtryck i form av blåmärken på armarna.

Pentryt fungerade bra. Vi lagade bara mat där en gång under veckan men det känndes helt ok. Bra med lådor. Kylen var rejäl men lite väl djup. Kompressorn surrade lite (ligger under spisen) på nätterna.1 kommentar: