PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

söndag 18 september 2011

Höstknalten

Så var årets kappseglingar över för vår del.

Långedrag SS arrangerade Höstknalten- Segling runt Göteborgs södra skärgård, ca 28 NM.
27 startande båtar med SYL start. Vi hade startid 10.16.19, 2 minuter efter BLUR som var vårat mål att jaga ifatt före rundningen av Knaltens prick (SO om Tistlarna).
Blur startade med sin lilla blå genaker, där vi inte kunde bära spinnaker med TWA på 100 grader.
Så de rann i väg lite framför oss. Vi (och Blur) valde spåret ut mot Brännö, medan Cayenen och Swedstar 370 gich vägen närmare Fiskebäck.
Det vann vi på och vid Donsöhuvud var vi ikapp. Vi närmade oss Blur och kände att vi hade häng.
Ner till rundningen var det sträckbog hela vägen, ganska trist.
Vid rund ning satte vi snabbt spinnaker, tyvärr råkade en våg fylla säcken innan sättningen så att spinakern åkte ut. Vi lyckades bärga den och hissade direkt från däck men fick givetvis timglas x4. Efter att försökt få ut allt så rev vi snabt ner och rätade ut, sen satt den perfekt. Bra jobbat ombord. När vi var klara med allt och vi fich god fart i båten såg vi, lite förvånade, att vi inte tappat något mot Blur och att Swedstaren och cayenen var efter.

Jag var lite dåligt påläst om banan och hade inte riktigt koll på var prick nr 2 (Vanguards grund) låg så vi gick på plattläns mot pricken, det visade sig gå bra och var nog rätt val i de förhållandena som gällde.

Här bytte Blur från sin stora genaker till sin lilla blå och drog iväg i halvvinden mot "snobbrännan".

Vi rev spinnakern och försökte hitta farten i båten. Gick så där och båtarna bakom (Luffe 4004, Josefine, Manix2 och Mum 36 Aero) kom tuffande närmare, medan vi närmade oss båtarna franför in mot kryssen i den smala rännan. Här gick kryssen otroligt bra och det var nästan som att styra jolle med snabba skotningar. Bra samarbete mella Håkan och Anders på fördäck och Annika, Emma och Nina/Anton i sittbrunnen.  Aero gick på grund och vi smetförbi, tog några andra båtar här också.

Sen halvvind ner till målet utanför långedrag. Tog X-99, Exilia, X-79, en Smaragd, en Accent och en H-båt på vägen in mot mål. Kom 2 sek efter en andra Accent och just efter J97 (sailing for jesus).

Sammantaget så kom vi 13 av 27.
7 av de 10 först båtarna var SRS <1.20 så det var svårt under dessa förhållande att hinna jaga i fatt de båtar som startade tidigt. Av de över 1.20 var dessa på placeringarna 6,9,10.

Omord på PrimeX var:
Anders Flagg Fördäck
Håkan Hagman, Mast

Embla Nilsson, Floater
Hanne Nilsson, Lucka
Annika Bergstöm, trim
Emma Sunde´n, Trim
Nina Muller, tail
Anton Dahl, tail
Björn Dahl stor
Jan-Olof Nilsson, RorsmanHårt jobb på railen
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar