PrimeX är en X-412 med hemmahamn på Öckerö.

söndag 3 oktober 2010

Sista Chansen, Björlanda 2 oktober

Sista racet för 2010 är avslutat.
Sista Chansen i Björlanda. (obs, bilderna ej i kronologisk ordning)

Vi lämnade hamnen på Öckerö 7.30 och tog motor i isande kyla till den grunda hamnen i Björlanda. Märkligt att en av norra Europas hamnar inte har större djup än 2,4 m utanför hamnen. Vi kom in utan att nudda botten trots lågvatten.

Vinden var i hamnen ca 5m/s men längre ut i fjärden runt 10 m/s.

Starten var enskild (SYL eller numera omvänd SRS start). Första båten startade 10.00 och vår starttid var satt till 11.09.05 med SRS 1.32. Framför oss gick bla. Bavaria Match 38, Draklune,
HP 1030, Dufor 40, Unico iväg med sitt SRS 1.31. Bakom oss kom Luffe 4004, Josefine och Finfyer 36, Manixen2.

Vi startade lite väl safe och var 30 s försena över linjen, men det är svårt med spinnakerstarter då tiden fram till linjen är svårbedömd.

Omsegling av en Accent på 2:a kryssen

Första bogen var en slörbog med 6 m/s i starten och ca 10 vid rundningen. Vi gjorde en bra sättning och hade fin fart i båten. Tog in på de tre framför oss.
Strax före rundning så tog vi ner allt förtidigt och tappade en hel del. Manixen2 behöll spinnakern även på nästa bog som var en halvvindsbog rakt norr ut. De dundrade förbi, vi höll dock Luffen bakom oss.Accent igen men inte samma som rundat före.

Nästa rundning var upp på kryssen där vi var snabbt igång och hade bra fart på båten. Vi slog lite tidigare än övriga och låg lite närmare land vilket var en fördel då vi fick ett bättre vrid där.

Kom in för styrbord och rundade strax före HP1030 och Mum 36 Aero och hade Luffen en bit bakom.Sen blev det en länsbog där vi valde att gå rakt på märket för att slippa gipp- hanteringen i den byiga vinden. (ny fördäckare som måste få chans att trimmas in i lite lättare förhållanden).
Det var en bra strategi då vinden vred lite så vi slapp ligga på plattläns den mesta tiden.
Sättningen blev lite si och så med missade gajar i horn, lift mm men det fixade sig snabbt så vi missade inte så många meter.Luffe 4004, Josefine, med Gunnar Ödman

Efter rundning, kryss igen, vi höll luffen och började köra ifatt de mindre båtarna som startat tidigare. Lite strul med tampar som hindrade slag mm men bra fart i båten.

Efter kryssen en slör på samma bana som efter starten, vi drog upp spinnaken, (lite strul igen) och hade bra fart ner mot bojen, vinden ökade och några båtar runt oss broatchade.
Bla Luffen.

Då vinden vridit något mot SO så tänkte vi behålla spinnakern på nästa bog, men gippen blev kaos, så ett snabbt beslut att riva spinnakern och se till att spinnakerbommen inte blev skadad då den tidvis doppade i vattnet blev följden.

Då vinden nu låg stadigt över 10 m/s så märkte vi att de flesta som körde spinnaker på den branta slören hade problem, bla First 36.7, Surfer Girl, som vi började närma oss.


Cumelus strax efter start

Sista kryssen mot mål, här valde Luffen att gå in långt mot land medan vi höll ett spår längre ut. Det visade sig att Luffen gjorde rätt samt att vi nu i den hårdare vinden var lite "övermotoriserade" med genua 2 och full stor. Vi passerade dock ett gäng "mindre" båtar samt hade en fight med Surfer Girl som vi tryckte ost mellan strax före målet. En maxi 77 lyckades vi och pressa oss förbi precis före mål.


Vi slutade totalt på 19 plats av 39 båtar vilket var ok men lite lägre än jag hoppades på. Vi hade allt för mycket strul kring spinnakern. (bara att träna).
Det var en jättekul tävling och vi kommer tillbaka, helt säkert.

Grattis Draklune till segern, Manixen 2:a och Cheta 30 3:a (De var nog mest glada, där bloggades det friskt direkt efter att de kom in i hamnen)

Vi som seglade PrimeX på Sista Chansen:

Jan-Olof Nilsson, rorsman
Jeanette Rudolfsson, Taktik (slet dessutom enormt på fördäck med en skadad arm)
Malin Bengtsson, Fördäck
Mikael Pettersson, Trim
Lars Tegnemyr, Tail
Embla Nilsson, lucka
Niklas Krantz, mast
Anders Flagg, stor
Kerstin Andersson, floater

Nu blir det segling till helgen med familjen och upptagning den 18 oktober.

Tack till alla som varit med på PrimeX i år, det har varit ett stort nöje att segla med er. Nu laddar vi för nästa år.Undanvind, Jeanette har ont i armen och ligger tv, Lars, Jag, Anders, Embla, Mikael och Kerstin på bilden.

Det brallade i ordentligt på sista kryssen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar